БЕЗПЛАТЕН ИМЕЙЛ БЮЛЕТИН

От тук може да се абонирате за нашия нюзлетър, и да получаване информация за новите оферти и дестинации в нашия сайт!

Име:
Фамилия:
Частно лице
Тур-агент
Вашия е-майл:
Записвайки се, се съгласявам с политиката за Поверителност по отношение на личните данни на Глоб трейд ЕООД съгласно GDPR.
 
×

Почивки

Турция
ИНФОРМАЦИЯ ЗА СТРАНАТА:

Географски характеристики: Турция оформя мост между Югоизточна Европа и Западна Азия. Азиатската и европейската част са разделени от Мраморно море и проливите Босфора и Дарданели. Площта на Турция е 779,5 хил. кв. км. Бреговата линия е с дължина 7104 км. Страната се простира на 4 морета: Черно море, Мраморно море, Егейско море и Средиземно море!

Държавно управление - република, начело с президент, избиран от парламента за срок от 7 години. Законодателната власт принадлежи на Турското велико народно събрание, а изпълнителната - на правителство, начело с министър-председател.

Столица - Анкара с население 2,75 млн. души

Население - 65,87 млн. души - основната част от населението е турско.

Големи градове - Истанбул, Измир, Адана, Бурса, Коня, Анталия, Одрин, Трабзон

Официален език - турски. Най-често използваните чужди езици са английски и руски.

Религия - 98 % от населението в Турция са мюсюлмани.

Природни особености на Турция: 

Релефът на Турция е преобладаващо планински и платовиден. На север са Понтийските планини, на юг - Тороските планини, а между тях е Анадолското плато. Най-високата точка в страната е затихналият вулкан Арарат (5165 м) в арменските планини.

Климатът - въпреки голямата си територия, Турция попада изцяло в субтропичния климатичен пояс. Високите планини обаче, които заемат голяма част от територията на Турция имат планински климат и повече се влияят от надморската височина, отколкото от географското положение. Почти същото се отнася и за високите платовидни земи в Анадола.. Най-горещият сезон обхваща периода от края на април до началото на октомври. От декември до март времето е студено и влажно. Средната температура през януари е 9-10 градуса, а през август - 30-35 градуса.

Културни особености на Турция: Обичаи и празници: Официални празници са 1 януари; Курбан Байрам; 23 април(Ден на националната независимост); 19 май (Ден на Ататюрк); 30 август (Ден на победата); 29 октомври(Ден на Републиката); Шекер Байрам. Турците имат два големи религиозни празника - "Шекер байрам" и "Курбан байрам".

Празникът "Шекер" се подготвя със със специални молитви през трите преходни месеца с религиозни названия Реджеп, Шабан и Рамазан. През последния месец, т.е. Рамазан, се пости. Часът, в който се прекратява постенето, се известява с топовни гърмежи и огньове по минаретата, след което се сяда на трапеза, наречена "Ифтар". На масата "Ифтар" непременно трябва да има вода, сирене и маслини. Последният ден от Рамазан се нарича "Арифе", като за него и започващия на следващия ден тридневен празник "Шекер байрам" се приготвян много ястия. "Курбан байрам" се празнува четири дни. Тези, които нямат дългове и са достатъчно заможни, един ден преди празника принасят курбан - заколват крава, теле, камила и др., като 2/3 от месото задължително се раздава на бедните.

Ястия и напитки: турската кухня изобилства от зеленчуци, житни храни, прясна риба и безкрайни вариации от агнешко месо. Рибата и месото обикновено се сервират печени на скара или на шиш, въпреки че често са с много мазнина. Основната група от гарнитури и подправки включва чесън, градински чай, риган, кимион, мента, копър, лимон и кисело мляко. Сред най-известните блюда са: имам байълдъ (изпечен патладжан, покрит с изпържен в зехтин лук и домати, хляб и гарниран с чесън); хайдари (гъста маса от кисело мляко с копър и чесън); езме (пикантно пюре); джаджък (таратор); бюрек; калмар и др. Кебапите са основни ястия, приготвени от агнешко, говеждо, пилешко или риба, обикновено изпечени на скара със зеленчуци на шиш. Напитките са представени от местни вина "Вилла Долуджа" и "Каваклидере", местната бира "Ефес пилзен", националното питие "ракъ" - произведено от грозде и анасон и обиновено смесвано с вода и лед; Облекло: Съществуващата европейска практика важи до голяма степен и за Турция, но се отнася за големите и развити градове. Извън големите градове, особено в източните части е прието облеклото да бъде по-консервативно. Съветът към жените е да се въздържат от излагане на показ на краката и ръцете си над лактите и да осигурят роклите им да не са прекалено тесни и прилепнали по тялото. Мъжете не трябва да носят къси панталони.

Представяне: Когато се запознава, чужденецът трябва да раздруса ръцете твърдо. Когато отпътува, не винаги е обичайно ръкостискането, макар че се употребява. Близки и познати биха се поздравили един друг чрез една или две целувки по бузите. Почит към най-възрастния се засвидетелства чрез целуване на дясната му ръка и докосване на челото в нея. Често използвани изрази "Asalamu alaykum" (Мир за теб! Произнася се "асаламу алейкум") "Nasilsiniz" (Как си?, произнася се "насилсиниз") Gunaydin (Добро утро!, произнася се "гюнейдън"), Iyi gunler(Добър ден!, произнася се "ейегунлер").

Поведение: Въпреки, че турците са много контактни хора, особено сред приятели от същия пол, физическият контакт може да бъде пълен с капани за непредпазливия чужденец. Публичният израз на чувства между половете все още не е широко разпространен и вероятно ще предизвика раздразнение, особено извън големите градове. Приемливо е, а често много високо ценено, ако чужденец мъж подаде ръка на друг мъж. При ръкостискания между половете, чужденецът мъж би трябвало да предостави на нея да започне какъвто и да било физически контакт. Обикновено е най-добре за жената чужденец да позволи на мъжа да подаде ръка. Понякога силно религиозните турци избягват ръкостискане с жена. Целувката е символична (буза до буза, "въздушна целувка"), а устните нямат контакт с кожата. Има случаи когато турчин целува действително буза, но такава целувка се смята за много дръзка, когато е дадена на представител на противоположния пол и получателят трябва да извлече съответните заключения.

Подаръци: Винаги е добра идея за чужденеца да носи подаръци от страната си като хранителни стоки или промишлени изделия. Да не се забравя, че Турция е ислямска страна и чужденецът трябва да е 100% сигурен преди подаряване на алкохол на някого, че той пие такъв. Когато сте поканени в турски дом най-използваните подаръци, които трябва да вземете са пасти (обикновено баклави) и декоративни предмети за къщата като орнаменти или вази. Цветя обикновено не се носят на стопанина, но би могло, ако ги счита за подходящи. Най-добре за чужденеца е да се консултира с цветаря за съвет какво е най-подходящо да купи. Ако стопанинът има деца, се носят някакви скъпи сладкиши.

Разговори: Турците придават голямо значение на учтивостта. Никой няма да очаква от чужденеца да е овладял тънкостите на учтивата турска реч, но почтителната поза и тона, съчетана с готовността му да се усмихва, ще сътворят чудеса. Турците не изискват голямо лично пространство като много други култури и и при разговор стоят много близо и ако чужденецът се отдръпне, това може да се тълкува като неприятелски жест. Турците се гордеят с родината си и с наслада отговарят на въпроси за историята и културата. Повечето турски мъже обичат футбола и обикновено подкрепят един от трите отбора "Галатасарай" "Фенербахче" или "Бешикташ" и питането за тях внася оживление и вдъхновение в разговорите. Много е важно да се поддържа визуален контакт, докато се разговаря, тъй като турците възприемат това като знак на искреност.

Полезна информация за Турция:

входен режим - международен паспорт валиден по време на престоя

питейна вода - препоръчва се минерална

валута - турска лира (TRY) - 1 евро = 1.95 турски лири

местно време - без промяна спрямо България

електричество - 220 V

пазаруване - обикновено магазините са отворени от 08:00 до 20:00 ч. от понеделник до петък и от 08:00 до 12:00 ч. в събота. Неделя е почивен ден, но магазините в курортите са отворени.

транспорт - транспортната система е много добре развита. В градовете и курортите може да се ползва много добре организираният градски транспорт или такси.

бакшиши - стандартният бакшиш е около 10 % от сметката

 

Created by 123.bg